tiistai 11. marraskuuta 2014

Syntymäpäivät Swingelingissä

 
Juhliin lähdössä. Pipo Vinkee, takki Racoon, housut TähtiJonathan, hanskat Molo Kids, kengät Viking Goretex, huivi äidin (minun) vanha
 
Pidimme lauantaina K:lle 4-v. kaverisynttärit Swingelingissä ("Vingalingassa") Mustasaaren Sepänkylässä. Aiempina vuosina 1-v. synttärit järjestettiin neljänä (!) peräkkäisenä päivänä silloisessa asuinkaupungissamme Helsingissä kaksiossa (torstaina äidin (=minun) pikkusiskot ja serkkuja, perjantaina tuttuja lapsiperheitä, lauantaina isän työkavereita, sunnuntaina äidin opiskelukavereita) ja erikseen Pohjanmaalla asuville sukulaisille, kummeille ja tuttaville mumman luona toisena viikonloppuna. 2-vuotissynttärit pidettiin myös Helsingissä ja vieraina oli äidin pikkusisko, työkaveri poikansa kanssa, alakerran naapuri poikavauvansa kanssa sekä kummit Pohjanmaalta. Viime vuonna 3-vuotissynttärit vietettiin Pohjanmaalla yksipäiväisinä, jälleen mumman luona. Koska asun K:n kanssa kaksiossa ja halusin kuitenkin järjestää "kunnolliset" synttärit, päädyimme Swingelingiin. Olin huomannut mahdollisuuden järjestää syntymäpäivät siellä jo sen auetessa keväällä 2013. Olimme käyneet siellä kerran aiemmin, mutta K oli useasti sen jälkeen pyytänyt päästä sinne ja ehdottaessani synttäreiden viettämistä siellä en saanut muissa asioissa niin tuttua uhmaikäisen vastalausetta. Soitin hyvissä ajoin Swingelingiin ja sain synttärihuoneen varattua haluamalleni ajankohdalle.

Kakku tulee
 
Pari kuukautta ennen juhlia ja itse varaustakin olin jo alkanut kysellä tuttujen lasten vanhemmilta livenä ja Facessa, olisiko heillä mitään kyseisenä viikonloppuna 8.11. Se olikin ainoa meille sopiva viikonloppu ja -päivä syntymäpäivän 17.11. tienoilla, kun K oli/on isällään tuota isänpäiväviikonloppua edeltävän ja sen jälkeisen viikonlopun ja isänpäivänä kävi isän luona pari tuntia kylässä. Syntymäpäivän jälkeisenkin viikonlopun K viettää isällään, koska olen menossa Latviaan koiranäyttelyyn, ja sen jälkeisen viikon sunnuntaina on edessä muutto Kuopioon - lauantaina toki käydään vielä katsomassa Muumien Taikatalvi-teatteriesitys Vaasassa ja juhlimassa entisen työkaverini lasten syntymäpäivät Isossakyrössä. Noin kuukautta aiemmin loin tapahtumaan Facebook-kutsun (Invite Only) tuttujen lasten vanhemmille. Sitä ennen olin katsonut hoitopaikan hoitoaikalistasta hoitokaverin äidin nimen ja lisännyt hänet kaverikseni sekä esitellyt itseni ja kertonut synttärien ajankohdan.
 
Sateenkaarikakkua syömässä
 
Yhteydenpito Swingelingiin ennen juhlia sujui mielestäni hyvin, vaikka asioin suomeksi. Heille sopi, että ilmoitan tarkan kävelevien lasten osallistujamäärän synttäreitä edeltävällä viikolla. Olimme tilanneet normaalien tarjoilujen lisäksi täytekakun - muutoin jäätelöpallokakku olisi ollut juhlien "ainoa" kakku. Omia tarjoiluja/eväitä Swingelingiin ei saa viedä. Sovimme aiemmin puhelimessa, että jääteläpallokakun hinta vähennetään kakun hinnasta, mutta hintaeroa olisi jäänyt 5 euroa, joten päätin lopulta ottaa "molemmat kakut".
 
 
Synttärisankari sai Swingelingiltä lahjakortin, joka oikeuttaa yhteen sisäänpääsyyn 2 kk sisällä synttäreistä.

 
 
Lasten vanhemmat osallistuivat synttäreille (kahvin 1,5 e/kuppi ja 16 lapselta ylijääneiden kakun ja jäätelön sekä popcornien voimalla) ja hyvä niin. En olisi mitenkään pystynyt vahtimaan niin monta lasta (ikähaitari 1-9), vaikka mukana olisi ollut toinenkin valvoja. Mukana oli hoitokavereita, pikkuserkkuja ja omien kavereideni sekä muiden tuttujen lähialueella asuvia lapsia. Ajattelin kutsua ennemmin liikaa kuin liian vähän vieraita, koska flunssakausi oli kesken ja lapsiperheillä on niin paljon muitakin menoja. Onneksi saatiin kunnioitettavan iso porukka kasaan. Pohjalaiseen tyyliin aikuisten kommentit juhlista ja paikkavalinnasta saattoivat olla luokkaa: "Niin, ei kaikki varmaan olis tullu, jos nää ei olis ollu täällä" tai "Niin, onhan se helppoa kun ei tarvi itte siivota tai leipoa", mutta alan reilun vuoden Pohjanmaalla asumisen jälkeen jo tottua pohjalaiseen tyyliin tai ainakin selvitä siitä. :-) Vaurioilta ei vältytty, koska paikassa oli eri ikäisiä ja -luonteisia lapsia. Onneksi saman porukan kaikki vanhemmat osasivat käyttäytyä järkevästi ristiriitatilanteissa. Olisin tietysti itsekin voinut korostaa ennen juhlia, että kaikki vastaavat omista lapsistaan tms. ja että Swingelingissä isoilla lapsilla saattaa olla meno päällä ja vanhemmat kahvilla.

Pienten puolella oli mm. "jättikokoisia Legoja"

Päivitin fb-sivulle juhlien pitoviikolla varmistelupostaukset ("ovathan kaikki ilmoittautuneet tulossa?", "Huomenna nähdään") ja muistutin kaikkia synttäreiden pitoajasta kirjoittaen, että paikalla voi olla jo vähän ennen aloitusta, ja osoitteesta. Pitihän se arvata, että itse olimme tietysti ne myöhässä tulijat! Lähes kaikki olivat siis paikalla ennen meitä. Ennen juhliin menoa kävimme tervehtimässä K:n isänisänäitiä, lunastamassa liput Taikatalvi-esitykseen sekä tankkaamassa. Tankkaamassa Olympian viereisellä (oli niin halpaa erityisesti ammattiliiton jäsenkortin 2,5 sentin alennuksella, vaikka alkoikin olla kiire) Teboililla Mersu-kuski käyttäytyi törkeästi ja ylimielisesti kurvaten eteemme, mutta ei siitä sen enempää. Swingelingiin olisi ennen ollut helppo ajaa suoraan Vaasasta, mutta ohitustien rakentamisen ja päivittämättömän navigaattorin takia matkassa kesti. Ajoin jo Mustasaari E-liittymästä ylös, vaikka olisi kannattanut ajaa vasta Karperön ja Botniahallin liittymästä. Nyt tietyömaa oli esteenä ja kiersimme Bölen kinttupolkujen kautta perille myöhässä. Menin tiskille, saimme ohjeen palata takaisin eteiseen rannekkeiden kiinnitystä varten ja menimme toiseen synttärihuoneeseen.

Lapset olivat aluksi hieman jännittyneitä vanhempienkin ollessa paikalla ja muutenkin uudessa tilanteessa. Monet halusivat malttamattomina mennä liukumäkeen jo kakun syönnin aikana. Synttärisankarille laulettiin ja kaikilta vierailta kysyttiin ikä, ja olivatko he aiemmin käyneet Swingelingissä. Swingelingin edustaja myös availi lahjoja päivänsankarin kanssa. Kaikille lapsille oli varattu ruoka"kärryyn"pienet karkkikääröt muiden tarjottavien lisäksi, mutta en muista sanottiinko niistä erikseen. Annoimme ne lähtiessä mukaan. Juomana oli "viidakkomehua". Tungosta Swingelingissä oli noin kahden-kolmen aikaan, mutta ei juurikaan myöhemmin. Samana päivänä pidettiin toisetkin juhlat samassa juhlahuoneessa. Käytin asiointikielenä paikan päällä ruotsia (henkilökunta puhui lapsille suomea) ja saimmekin hyvää palvelua. Hintaan sisältyneet kahden valvojan kahvitkin vähennettiin loppusummasta, kun kävin erikseen huomauttamassa. Lisäksi pieneen nenäverenvuotoon annettiin pika-avuksi Slush-jäähilettä.

Juhlamekkona K:lla oli Pomp de Luxin loppuunmyyty, mutta PDL-fb-kirpulta uutena ostettu Enna dress rosen värisenä koossa 122. Sain sen vaihdettua hänelle päälle ennen kuvien ottoa synttärihuoneessa. Isomumman luona ja matkalla päällä oli vielä me&i vaaleanpunainen geishamekko ja itselläni oli sekä isomummalassa että Swingelingissä siihen yhteensopiva punainen me&i memory lane-malliston geishamekko. Enna toimi myös sisäleikkipuistomekkona yllättävän hyvin. Jalassa tytöllä oli nextin leggingsit ja muistaakseni Lindexistä ostetut sukat sekä jossain vaiheessa mustat serkkupojan vanhat sisätossut. Olin varannut Pomp de Luxin roset sukkahousut laitettavaksi tytölle jalkaan, mutta ne säilyivät koskemattomina seuraavan aamun kirkkovisiittiin (päällä myös PDL.n blue Bedford ja nextin peplum-tyyppinen neuletakki, jalassa Arauto Rapit) asti.

Kuvista 2-5 iso kiitos Leenalle! :) Kiitos synttäreillä olleille. Jos joku miettii synttäreiden pitämistä Swingelingissä: kannattaa asioida ruotsiksi, sanoa lapselle jo ennen juhlia, että juttelee kaikkien vieraiden kanssa, olla itse skarppina ja varata lapsille jalkaan tossut tai pitävät sukat. :-)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti